2010-12-16 14:44:38• hírek • Szatmar.ro

Újdonság a tanügy terén

Amint arról már beszámoltunk, a szenátus, valamint a képviselőház legutóbbi közös ülésén elfogadta a kormány felelősségvállalását az új tanügyi törvényt illetően.

A módosítások rengeteg pozitívumot hoznak mind a kisebbség, mind az önkormányzatok számára. Az eddigiekben ugyanis, bár a helyi önkormányzat volt köteles rendezni az oktatási intézmények költségeit, beleszólása szinte egyáltalán nem volt ennek vezetésébe. Ezt a jogot a megyei szinten működő főtanfelügyelőségek, illetve a minisztérium birtokolta, mondta Kereskényi.

Így fordulhattak elő például azok a felháborító igazgatóváltások, amelyekre országos szinten is sor került. Az új törvény értelmében az oktatási minisztériumnak, valamint a tanfelügyelőségeknek kisebb beleszólásuk lesz ezentúl a vezetésbe, hiszen egy olyan igazgatótanács dönt majd az iskolaigazgatói posztról, amelyben egyenlő arányban vesznek részt a helyi önkormányzat-, a szülői-, illetve a tanerők képviselői. Így elméletileg olyan vezető kerül majd az iskolák élére, aki nem csupán egy politikai párt kénye-kedve szerint töltötte be az állást, hanem valóban érdemes is arra.

A kisebbség számára is pozitív újdonságokat hoz az új törvény. Azon magyar fiatalok számára például, akik anyanyelven szeretnének tanulni, azonban a lakhelyükhöz közel nincs olyan oktatási intézmény, ahol ezt megtehetik, az állam támogatja az ingázás, illetve a bentlakás költségeit.

A kisebbség nyelvén történő felsőoktatásban nagyobb pénzügyi támogatásra számíthatnak, mint a román nyelven történőben. Ez az elemi iskolák esetében is hasonlóképpen működik, mivel az anyanyelven történő oktatás többletköltséggel jár az állami nyelven történő oktatással szemben.

Több honatya is ellenzi az új törvényt, úgy tűnik ez mégis hatályba léphet, erről maga Traian Basescu államelnök is biztosította a sajtó képviselőit, legutóbbi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, nem megengedhető, hogy néhány parlamenti képviselő, rektor, vagy egyetemi tanár miatt lemondjunk az újításról. Egy 2009-ben végzett felmérés szerint ugyanis a romániai diákok tanulmányi eredményeik alapján sereghajtóként szerepelnek az Európai Unió többi tagországának diákjai mögött.

Az új törvény esélyt adhat a színvonalasabb oktatásra, illetve arra, hogy a régi, bevett szokástól eltérően, az igényeknek megfelelő mesterségeket oktassanak például a szakiskolákban, ne pedig egy több éve, évtizede berögzültet.
Csupán a Dacia 1300-as motorjának ismerete például manapság már igen idejétmúlta , hiszen az olyan felszerelések működésének tanítása nélkül, mint a légkondicionáló, vagy a gépjárműveket navigáló számítógépek, a szatmári tanulók nem vehetik fel a versenyt a külföldön tanulókkal – fogalmazott az alpolgármester.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: